sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Tokina AT-X PRO SD 12-24mm F4 (IF) DX

Ajattelin kirjoitella tästä tapauksesta ohjeen, mikäli joku muu painii saman ongelman kanssa. Ostin hiljattain edullisesti pikkuvikaisen Tokinan laajakulmazoomin. Tokinalla ei pystynyt kuvaamaan polttovälillä 12-15mm kuin aukolla f4-5, mutta se toimi kuitenkin täysin 15-24mm välillä. Muutoin kamera antoi Error 01-koodin ja ei ottanut kuvaa. Luin netistä ennen putken ostoa, että vikana olisi katkennut fleksikaapeli, joten katsoin ennen ostoa ebaystä jo tilalle uuden kaapelin. Noin 6 €:lla sain kaksi tarvikekaapelia, joten uskalsin ottaa riskin ja ostin putken. Ajattelin aluksi käyttäväni putkea 1D:ssäni, jossa se olisi toiminut täysin 15mm eteenpäin. Lopulta objektiivi kuitenkin lopetti toimintansa täysin, jolloin aukko jumittui aina johonkin asentoon ja se täytyi käsin avata. Kameran syväterävyyden tarkistuspainike ei myöskään auttanut asiaan vaan himmenninmoottori raksutti tyhjää. 

Vika löytyi helposti, sillä kaapeli oli selkeästi mennyt poikki. (Kuva alla) Syynä kaapelin katkeamiseen oli se, että kaapeli oli liimattu liian pitkälle, jolloin se venyi zoomatessa ja lopulta meni poikki. Siis selkeä suunnitteluvirhe!


Kaapelin vaihtamiseen meni alle puoli tuntia, sillä kolvattavaa/juotettavaa ei ollut kovinkaan paljoa. Kaapelin irroittamiseen täytyi piirilevystä juottaa pois tarkennusmoottorille menevä lattakaapeli ja tarkennusmoottorille menevät piuhat. Sen jälkeen kolvasin/juotin pois rikkinäisen himmentimen fleksikaapelin/lattakaapelin. Irroitin syrjään myös piirilevyn, sillä himmentimen fleksikaapeli/lattakaapeli oli sen alla ja saman ruuvin alla. Sen jälkeen irroitin kaikki kaapelissa kiinni olevat osat, jotka olivat yhteensä kuudella ruuvilla kiinni linssin ympärillä. 





Kiinan kaapelia täytyi kuitenkin hiukan muokata, jotta se toimi, sillä ekalla kerralla se ei toiminut. Kiinan kaapeli ei ottanut kontaktia yhdestä kohdasta sillä siitä puuttui pari "nastaa", jotka kolvasin paremmiksi. Alla olevassa kuvassa ylempänä vanha kaapeli ja alempana tarvikekaapeli. Lisäksi siitä puuttui kaksi ruuvin reikää, mutta ne oli helppo tehdä. Sitten vain kolvasin uuden kaapeli paikalleen ja tarkistin tällä kertaa liimauksen, jotta se ei kiristänyt kaapelia turhaan. Tämän jälkeen objektiivi toimi ja ehkä jopa paremmin kuin uusi tai ainakin pidempään. 


Kaiken kaikkiaan yksinkertainen homma, kun käytössä on hyvä kolvi. Omani on parin kympin säädettävä Wattnik ZD-99 verkkokauppa.comista, toimii hyvin näissä hommissa, kunhan vaihtaa pienemmän kärjen.

Objektiivissa oli myös toinen pikkuvika, zoomatessa tuntui pientä jäykkyyttä ja objektiivin suodinkierteestä puuttui palanen. Kosmeettiselta vialta vaikuttanu ongelma, osoittautui sisällä heliseväksi osaksi. Ostin Biltemasta metallisen harpin, jolla sain etulinssin ympärillä olevan muovin kierrettyä irti ja sisällä oli lohjennut muovinkappale. Tiputin palasen pois ja kiersin suojan paikalleen, nyt objektiivissa ei ole mitään vikaa, jos puuttuvaa palasta suodinkierteestä ei lasketa! Itseäni ei tuo haittaa, sillä suotimia saa kiinni kuitenkin.



1 kommentti:

  1. Jukan kuvat, please give me the link of cable from China, I have the same problem whith my Tokina 11-16. This is my email benzo25@mail.ru

    VastaaPoista