lauantai 26. huhtikuuta 2014

Kuvauskaluston esittelyä ja arvioita

Aloitin kuvausharrastuksen vuonna 2011 ostamalla Anttilan tarjouksesta Canon 500D:n. Tuolla kameralla kuvailin parisen vuotta, kunnes sen "rajat" alkoi tulla vastaan ja tarvitsin mielestäni parempaa tarkennusta ja nopeutta. Kuvailen aika laajasti kaikkea, mutta ehkä eniten kuitenkin luontokuvia. Ajattelin tehdä tähän pienen katsauksen mitä kamerarepustani löytyy tällä hetkellä.

Rungot:


Ykkösrunkona minulla on tällä hetkellä Canon 7d, joka on varustettu alkuperäisellä kahvalla ja parilla akulla. Pähkäilin pitkään tämän, 70d:n ja 1D mark III välillä, mutta edullinen hinta käytettyjen markkinoilla houkutteli eniten. Valintaa en ole jälkeenpäin katunut, sillä kamera on ollut hyvä ja luotettava. Valinta oli helppo 7d:n ja 70d:n välillä, sillä 70d:n tuntuma oli muovisempi ja ominaisuudet olivat melkein samat, joten en nähnyt järkeä maksaa tuplahintaa. 1DMK III:sen jätin pois laskuista lähinnä sen takia, että olisin jäänyt kaipaamaan videota ja magic lanternia. Alla seiskan plussat ja miinukset:

+ Suhteellisen nopea
+ Hyvä tarkennus
+ Magic Lantern
+ Kohinansieto hyvä 

- Kohinansieto voisi olla parempikin
- Tarkka valotuksesta, varsinkin isoilla ISO-herkkyyksillä


En ollut hankkimassa toista runkoa lähiaikoina, mutta toisin kävi. Bongasin Englannista (mpbphotographic.co.uk) käytetyn Canon 1D mark IIN huokeaan hintaan, joten olihan se pakko hommata.. Tämä runko on minulla ykkösenä käytössä kirkkaalla kelillä, sillä tarkennus on nopeampi kuin seiskassa ja se ottaa enemmän kuvia sekunnissa. Ykkösen plussia ja miinuksia:

+ Tarkennus, nopea ja varma
+ Nopeus
+ Kuvanlaatu
+ Erittäin vankka rakenne
+ Tarkentaa jatkeilla f8-yhdistelmällä
+ Kaksi muistikorttipaikkaa

- Kohina vaivaa yli ISO-800 mentäessä
- Näyttö on hirveä
- Ei HDMI-lähtöä
- Kenno pölyttyy helposti


1D MARK IIN

Objektiivit

Ensimmäinen objektiivi, jonka hommasin kittiputken lisäksi oli Canon 70-200mm F4 L USM. Objektiivi, josta en luultavasti luovu koskaan, sillä tuo on näppärän kokoinen, nopea ja varma tarkentaja. Lisäksi tuo nelonen toimii hyvin jatkeiden kanssa. Tuplarillakin tulee ihan kelvollista kuvaa kirkkaalla kelillä.

Ykkösputki teleilyyn minulla on vanha kunnon Sigma 300mm F4 APO tele macro HSM. Tämä linssi on yksi modatuista, sillä se on valmistettu joskus 90-luvun lopulla. Linssi on erittäin tarkka noinkin vanhaksi ja nettiarvioissa sitä on verrattu lähes yhtä tarkaksi kuin Canonin vastaava, mutta sitä en ole päässyt kokeilemaan. Uskoisin Canonin kuitenkin olevan tarkempi ja ainakin parempi tarkentaja, mutta maksoin tästä linssistä priimakunnossa 150€, joten ei voi valittaa. Tarkennus on nopea, mutta välillä pientä sahausta esiintyy. Tämä kestää erittäin hyvin ainakin Kenkon 1,4x telejatkeen, jolloin polttoväliksi tulee 420mm. Tarkoitus olis testata joskus tuplarillakin, mutta ikävä kyllä Canonin 2X II ei ainakaan käynyt tähän, sillä linssi ja pölysuoja tulee Canonin jatkeessa ulospäin.

Telejatkeena minulla on käytössä Kenko 1,4 PRO 300 DG, joka ei keskipiirrossa juuri häviä Canonin vastaaville.

Sigma 300mm F4 APO TELE MACRO HSM, Kenko 1,4x ja Canon 7d


Makrona minulla on Sigman 105mm f2.8 EX, joka on myös yksi modatuista. Tästä linssistä ei ole juuri pahaa sanottavaa. Tarkka, mutta tarkennus on hidas, tosin automaattitarkennusta ei juuri makroilussa tarvitse.

Yleiskuvailuun minulla on yksi modattu Sigman 28-70mm f2.8-4, joka odottaa muutamia osia toimiakseen kunnolla. Tämä tarttui 36€:lla yhdestä Ebayn huutokaupasta. Ei mikään ihmeellinen, mutta yleiskäytössä ihan ok.

Maisemakuvaukseen ja videoihin minulla on Tokina AT-X PRO SD 12-24mm F4 (IF) DX, jonka kunnostamisesta olen kirjoitellut oman artikkelikin. Tämä on hyvä ja tarkka laajis maisemakuvaukseen ja videoihin.

Valovoimaisena kiinteänä minulla oli aluksi "nifty-fifty" eli Canon 50mm F1.8 II, mutta vaihdoin sen vähän laajempaan Canon 40mm f2.8 STM:ään.

Jalusta

Jalustana mukana kulkee vankka ja melko painava alumiininen Benro A3580, jonka kantavuus taisi olla 15 kilon luokkaa. Vertailin ennen ostoa Benron ja Manfrotton jalustoja 100-150€ hintaluokassa. Valinta oli lopulta helppo, sillä Benro vakuutti laadullaan, kierrelukoilla ja korkeudella. Itselläkin sattuu olemaan pituutta riittävästi, niin valitsin korkeimman jalustan. Helpottaa kummasti esimerkiksi kiikkua käytettäessä, että saa kameran riittävän korkealle. Pään virkaa toimittaa Velbonin kuulapää.

Kantolaitteet

Reppuna minulla oli aluksi Ebaystä ostettu canvasreppu, joka oli kyllä hyvä, mutta kävi nopeasti liian pieneksi. Siitä syystä ostin tilalle Lowepro AW 350, johon saan mahtumaan kaiken tarvittavan pidemmällekkin reissulle. Repusta löytyy myös läppäritasku. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti